aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na lekką kolację polecam cukinię pieczoną w piekarniku z nadzieniem z fileta z kurczaka, z dodatkiem czerwonej papryki. Całość przykryta jest lekką kołderką z sera żółtego.

Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką

 

  • 2 małe cukinie
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 cebule
  • ½ papryki czerwonej
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką
Cebule obieramy i kroimy w plastry wrzucamy na patelnię z gorącym olejem. Przyprawiamy solą i smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Wrzucamy na patelnię z cebulą, posypujemy przyprawą do gyrosa i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy jeszcze przez 3 minuty. Cukinie myjemy i osuszamy odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrążamy środki.

Posypujemy solą. W wydrążone środki wkładamy nasz farsz.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut.

Po tym czasie wierzch posypujemy startym żółtym serem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.Cukinie podajemy na ciepło, wówczas najlepiej smakują.  
Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką
Na podsmażoną cebulę wrzucamy fileta pokrojonego w kostkę, przyprawiamy i smażymy.
Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką
Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez 5 minut.
Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką
Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek.
Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką
Wydrążony środek napełniamy farszem mięsno - paprykowym.
Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką
Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym.