brzdąss

brzdąss

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Cukinia w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny sposób na przyrządzenie cukinii

Cukinia w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia w chrupiącej panierce

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w chrupiącej panierce
Cukinie należy oczyścić. Jeśli jest to młode warzywo nie trzeba obierać jej z zielonej skórki. Kroimy ją na plastry grubości 1 cm a następnie solimy z każdej strony i odstawiamy na kilka chwil, tak aby obciekła z nadmiaru wody. Odsączoną cukinię panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Tak przygotowana cukinia jest gotowa do smażenia. Należy smażyć ja w głębokim tłuszczu do momentu kiedy będzie miękka i złocista. Usmażoną cukinię wykładamy na pergamin, co pomoże odsączyć cukinię z nadmiaru tłuszczu. SMACZNEGO
Cukinia w chrupiącej panierce
Panierujemy ją w mące a następnie w rozmąconym jajku.
Cukinia w chrupiącej panierce
Kolejny etap to oczywiście bułka tarta. Obtaczamy cukinię z każdej strony
Cukinia w chrupiącej panierce
Smażymy cukinię w głębokim tłuszczy na średnim palniku.