PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Warzywa w chrupiącej tempurze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tempura wychodzi bardzo chrupiąca. Warzywa można wybrać wedle gustu np. bakłażan, pieczarki...

Warzywa w chrupiącej tempurze

Składniki:

Warzywa w chrupiącej tempurze

 

 

 

  • 1 litr oleju

 

  • Dip: sos rybny + kilka kropel sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Warzywa w chrupiącej tempurze
Z wody i mąki robimy gęste ciasto. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem oraz czosnkiem i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, a cukinię i cebulę w krążki. Warzywa opruszamy mąką, wrzucamy do ciasta i dokładnie obtaczamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy partiami warzywa w temperze. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć. Po kilku minutach wyciągamy warzywa za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jemy na ciepło, maczając w dipie.