Sposób przygotowania:
Sola z frytkami z cukini
Sole nacinam w miejscu koło głowy i pozbywam się wnętrzności. Dokładnie opłukuję i osuszam. Cukinię kroję w cieniutkie słupki i obtaczam w semolinie. Kwiaty cukini oczyszczam w pręcika ze środka, również płuczę i osuszam Rozgrzewam olej na frytki do temp. 180-190 stopni, wrzucam cukinię i smażę do zarumienienia na duzym ogniu. Wstawiam olej do kwiatów cukinii i zaczynam rozgrzewać. W tym czasie przygotowuję prostą tempurę: wsypuję mąkę do talerza i stopniowo dodaję wodę gazowaną, mieszam aż do uzyskania gęstego ciasta, zanurzam kwiaty cukini i wrzucam na gorący olej. Smażę do zarumienienia, odsączam z oleju, solę. Na samym końcu obtaczam solę w mące i również wrzucam na gorący olej, smażę do lekkiego zarumienienia ( ok. 3-5 minut), solę i frytki odsączam z oleju, solę. Na talerz nakładam rybę, frytki z cukini, 2 kwiaty z cukini w tempurzę i podaję. Smacznego!