Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pachnąca goździkami, lekko kwaśna...a jednak słodka cukinia.

Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie.

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie.
Z wody, octu cukru i przypraw gotujemy zalewę, którą odstawiamy aby ostygła. Cukinię obieramy ze skóry i usuwamy środki, a następnie kroimy w słupki. Najlepsze będą takie 1,5 cm na 1,5 cm i na jakieś 7 do 10 wysokie. Układamy ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach. Wlewamy zimną zalewę do pełna, pamiętają aby za każdym razem mieszać zalewę aby przyprawy się równo rozkładały. I aby do każdego słoika wpadła choć jeden goździk. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie.
Starajmy się aby słupki były w miarę równe, będzie łatwiej je układać w słoikach.
Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie.
Bardzo niewiele przypraw, ale najważniejsze są cukier i ocet.
Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie.
Zagotowaną zalewę należy odstawić aby ostygła.

Tagi:

cukinia