Sposób przygotowania:
Cukinia z grilla w zalewie
Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki razem ze skórką.
Paprykę kroimy w małą kostkę i układamy na dnie słoika.
Patelnię grillową nacieramy olejem roślinnym i rozgrzewamy. Grillujemy cukinię z obu stron i przekładamy do umytych słoiczków.
Słoiki napełniamy cukinią do 3/4 wysokości i zalewamy wystudzoną zalewą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Szczelnie zakręcamy i wkładamy do garnka wyłożonego ścierką. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy pod przykryciem około 10 minut.
Zalewa:
W garnku doprowadzamy do wrzenia składniki zalewy ( nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia.
Podana ilość wystarcza na 1 słoik.
Paprykę kroimy w małą kostkę i układamy na dnie słoika.
Patelnię grillową nacieramy olejem roślinnym i rozgrzewamy. Grillujemy cukinię z obu stron i przekładamy do umytych słoiczków.
Słoiki napełniamy cukinią do 3/4 wysokości i zalewamy wystudzoną zalewą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Szczelnie zakręcamy i wkładamy do garnka wyłożonego ścierką. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy pod przykryciem około 10 minut.
Zalewa:
W garnku doprowadzamy do wrzenia składniki zalewy ( nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia.
Podana ilość wystarcza na 1 słoik.