superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Cukinia z grilla w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaki i aromaty lata zamknięte w słoiczku. Marynowana cukinia z grilla to świetna przekąska lub składnik sałatki.

Cukinia z grilla w zalewie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinia z grilla w zalewie

Zalewa

  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 octu winnego prowansalskiego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Cukinia

Sposób przygotowania:

Cukinia z grilla w zalewie
Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki razem ze skórką.

Paprykę kroimy w małą kostkę i układamy na dnie słoika.

Patelnię grillową nacieramy olejem roślinnym i rozgrzewamy. Grillujemy cukinię z obu stron i przekładamy do umytych słoiczków.

Słoiki napełniamy cukinią do 3/4 wysokości i zalewamy wystudzoną zalewą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Szczelnie zakręcamy i wkładamy do garnka wyłożonego ścierką. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy pod przykryciem około 10 minut.

Zalewa:

W garnku doprowadzamy do wrzenia składniki zalewy ( nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia.

Podana ilość wystarcza na 1 słoik.
Cukinia z grilla w zalewie