rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Marynowana cukinia z grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mając nadmiar cukinii postanowiłam część z niej przeznaczyć właśnie na takie - z oleju, które można później wykorzystać zarówno do mięs jak i makaronów.

Marynowana cukinia z grilla

Składniki:

Marynowana cukinia z grilla

 

  • Na 4 słoiczki 250ml:

 

Sposób przygotowania:

Marynowana cukinia z grilla

Cukinia:

Marynowana cukinia z grilla
Cukinię kroimy w plastry i solimy, odstawiamy na ok poł godziny

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w ok 4mm plasterki. Przekładamy do dużej miski i solimy.

Grillowanie

Marynowana cukinia z grilla
Po upływie pół godziny cukinię grillujemy

Odstawiamy na ok 30 minut, a po tym czasie grillujemy z obu stron. Cukinia znacznie zmniejsza swoją objętość.

Marynowanie:

Marynowana cukinia z grilla
Cukinię z ziołami i czosnkiem zalewamy gorącym olejem

Do wyparzonych słoiczków dajemy na spód po 2 ząbki czosnku, po 2 cebulki dymki,po jednej gałązce bazylii i oregano oraz kilkanaście ziarenek pieprzu. Nakładamy grillowaną cukinię, dociskamy i zalewamy gorącym- ale NIE ZAGOTOWANYM! olejem. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy aż do całkowitego przestudzenia . Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.


Tagi:

cukinia