Sposób przygotowania:
Cuknia faszerowana kurczakiem i warzywami
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić.
Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone cukinie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i napełnić je farszem. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem. Taką mieszanką polać farsz.
Wierzch posypać startym serem. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temp. 170st.
Następnie folię zdjąć i piec jeszcze około 5 minut.
Przed podaniem ułożyć listki bazylii.
Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone cukinie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i napełnić je farszem. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem. Taką mieszanką polać farsz.
Wierzch posypać startym serem. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temp. 170st.
Następnie folię zdjąć i piec jeszcze około 5 minut.
Przed podaniem ułożyć listki bazylii.
kalia