czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Cuknia faszerowana kurczakiem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny pomysł na lekki obiad lub spotkanie w gronie przyjaciół. Szczególnie jesienią i zimą warto podawać posiłki kolorowe i zachęcające do skosztowania.

Cuknia faszerowana kurczakiem i warzywami

Składniki:

Cuknia faszerowana kurczakiem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Cuknia faszerowana kurczakiem i warzywami
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić.

Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wydrążone cukinie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i napełnić je farszem. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem. Taką mieszanką polać farsz.

Wierzch posypać startym serem. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temp. 170st.

Następnie folię zdjąć i piec jeszcze około 5 minut.

Przed podaniem ułożyć listki bazylii.