zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna propozycja na obiad. Jesień to idealna pora roku na takie pieczone faszerowane warzywa. A jeszcze jak dorzucimy do nich leśne grzyby to mam idealne jesienne danie.

Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki

 

  • 2 średnie cukinie
  • Nadzienie :
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 200 g blanszowanych kurek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g mozzarelli w bloku
  • 3 szk ugotowanego na sypko ryżu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki
Ćwiartki kurczaka umyć, wytrybować i pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wlać olej a potem wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć.

Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego kurczaka i dalej chwilę smażyć. Następnie dodać kurki i natkę, wymieszać.

Składniki z patelni przełożyć do miski, dodać ryż i przyprawy do smaku, wymieszać.

Gdy farsz przestygnie dodać oba sery starte na tarce a potem wszystko wymieszać.

Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Farsz rozdzielić na 4 porcje i napełnić nim połówki cukinii.

Cukinie umieścić w blaszce do pieczenia i zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut w zależności od piekarnika.

Podawać na gorąco. 
Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki
przygotować farsz i wydrążyć gniazda nasienne z cukini
Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki
przygotowane cukinie napełnić nadzieniem
Cukinia i spółka czyli faszerowane łódki
cukinie piec w piekarniku i spozywać na gorąco

Tagi:

cukinia