Sposób przygotowania:
Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg DiCukinia:
Umytą i sucha cukinię przekroić na około 4 części każdą. Uprzednio obciąć końce.
W każdym kawałku wydrążyć środek. Na dnie powinna zostać cienka warstwa miąższu.
Zagotować wodę z solą i wrzucić cukinię. Gotować 5 minut i wyjąć z garnka.
Osuszyć.
Farsz:
Czosnek z cebulą grubo posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz mięso mielone. Wszystko razem dusić około 15 minut. Kolejno gotowy farsz przełożyć do miski i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Całość wymieszać i doprawić.
Nadziewanie:
Cukinię napełnić przygotowanym farszem i poustawiać w formie do pieczenia. Na każdym kawałku położyć kawałki pomidorków. Lekko posolić i posypać suszoną bazylią.
Zapiekanie:
Wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach.