Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

SUPERPRZEPIS

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne danie z cukinii, mięsa mielonego, mozzarelli i pomidorów. Smakuje i prezentuje się rewelacyjnie. Smacznego!

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di

 

  • 2 cukinie (około 350-400 g każda)
  • 250 g mięsa mielonego (można nie co mniej)
  • 120 g mozzarelli
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 8 plastrów pomidora
  • kilka pomidorków miniaturek

Sposób przygotowania:

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di

Cukinia:

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di
Ten etap przygotowania wymaga niewielkiej precyzji.

Umytą i sucha cukinię przekroić na około 4 części każdą. Uprzednio obciąć końce.
W każdym kawałku wydrążyć środek. Na dnie powinna zostać cienka warstwa miąższu.
Zagotować wodę z solą i wrzucić cukinię. Gotować 5 minut i wyjąć z garnka.
Osuszyć.

Farsz:

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di
Farsz należy doprawić solą, pieprzem i bazylią.

Czosnek z cebulą grubo posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz mięso mielone. Wszystko razem dusić około 15 minut. Kolejno gotowy farsz przełożyć do miski i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Całość wymieszać i doprawić.

Nadziewanie:

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di
Można posypać dodatkową porcją sera.

Cukinię napełnić przygotowanym farszem i poustawiać w formie do pieczenia. Na każdym kawałku położyć kawałki pomidorków. Lekko posolić i posypać suszoną bazylią.

Zapiekanie:

Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą wg Di
Można zapiekać na plastrach pomidora lub cukinię poustawiać na nich po upieczeniu.

Wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach.


Tagi:

cukinia