Cukinia zapiekana z jajkiem, mozzarellą i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny patent na wypiek na słono, wychodzi taki trochę omlet pieczony, trochę zapiekanka, ładnie i wygodnie się kroi, można dodać swoje ulubione przyprawy.

Cukinia zapiekana z jajkiem, mozzarellą i fetą

Składniki:

Cukinia zapiekana z jajkiem, mozzarellą i fetą

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z jajkiem, mozzarellą i fetą
Blaszkę do wypieku tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Umytą cukinię w miarę cienko pokroić na mniejsze kawałki i przenieść do blaszki. Po wierzchu cukinię skropić olejem. Jajka wbić do miseczki, rozbeltać i doprawić przyprawami ( solą, pieprzem, suszoną cebulą, ziołami prowansalskim).

Rozbełtane jajka przelać na cukinię, tak by masa jajeczną w miarę równomiernie rozlała się po całej blaszce. Na wierzch cukinii z masą jajeczną zetrzeć mozzarellę (użyłam takiej z bloku, z kawałka, nie tej z woreczka z zalewą) na grubych oczkach oraz ułożyć kawałeczki fety.

Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 45 - 60 minut, aż jajka się zetną.