Sposób przygotowania:
Cukinia zapiekana z ryżem
Średniej wielkości cukinie umyć, a następnie pokroić w cienkie plastry. Zieloną cebulkę pokroić na większe kawałki podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do cebulki i wymieszać. Dodać pokrojony pomidor oraz suchy ryż i przyprawy, ponownie wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem lub oliwą.
Do wysmarowanego naczynia układać warstwę cukinii, na cukinie farsz ryżowy, lekko oprószyć solą i pieprzem oraz posiekanym zielonym koperkiem.
Następną warstwę układamy tak samo. Całość zalać warzywnym bulionem i polać śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. na 50 - 60 min.
Po upieczeniu polać keczupem, posypać posiekanym koperkiem oraz plasterkami cukinii.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem lub oliwą.
Do wysmarowanego naczynia układać warstwę cukinii, na cukinie farsz ryżowy, lekko oprószyć solą i pieprzem oraz posiekanym zielonym koperkiem.
Następną warstwę układamy tak samo. Całość zalać warzywnym bulionem i polać śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. na 50 - 60 min.
Po upieczeniu polać keczupem, posypać posiekanym koperkiem oraz plasterkami cukinii.
gusia1000