Sposób przygotowania:
Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą
Botwinkę czyścimy, kroimy na drobno i myjemy, odsączamy i przelewamy gorącą wodą. Studzimy. Tuńczyka przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek i kroimy w kosteczkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wyjmujemy miąższ, resztę kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy na pół i łyżką wyjmujemy środek z pestkami.
Do miski wkładamy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami do smaku. Następnie farsz wkładamy do cukinii lekko ugniatając łyżeczką. Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinię z piekarnika i posypujemy żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dekorujemy koperkiem.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek i kroimy w kosteczkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wyjmujemy miąższ, resztę kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy na pół i łyżką wyjmujemy środek z pestkami.
Do miski wkładamy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami do smaku. Następnie farsz wkładamy do cukinii lekko ugniatając łyżeczką. Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinię z piekarnika i posypujemy żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dekorujemy koperkiem.