kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną zapiekaną cukinię. Głównym składnikiem farszu jest tuńczyk, botwinka i kasza jaglana. Cukinię polecam na obiad lub lekką kolację.

Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą
Botwinkę czyścimy, kroimy na drobno i myjemy, odsączamy i przelewamy gorącą wodą. Studzimy. Tuńczyka przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. 
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek i kroimy w kosteczkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wyjmujemy miąższ, resztę kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy na pół i łyżką wyjmujemy środek z pestkami. 
Do miski wkładamy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami do smaku. Następnie farsz wkładamy do cukinii lekko ugniatając łyżeczką. Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinię z piekarnika i posypujemy żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dekorujemy koperkiem.
Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą
Na cedzaku wkładamy tuńczyka i odsączamy z zalewy.
Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą
Wszystkie składniki wkładamy do miski i posypujemy przyprawami.
Cukinia zapiekana z tuńczykiem, botwinką i kaszą
Do wydrążonej cukinii wkładamy przygotowany farsz.