zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ktoś pomyśli, że zwariowałam dodając rabarbar do kapuśniaku ? Ale zupa ma fajny smak i kombinacja się sprawdziła, bo zupa szybko zjedzona.

Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 cukinia
  • 10 cm pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 duże marchewki
  • 500 g ziemniaków ( po obraniu )
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki selera
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ok. 3 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • 3/4 szk słodkiej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru
Do garnka wlać wodę, dodać umyte skrzydełka i ugotować wywar. Gdy wywar się gotuje przygotować wszystkie warzywa, czyli obrać, umyć i dowolnie pokroić, ale nie za grubo. Gdy wywar jest gotowy, dodać marchew, seler i por i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojone najlepiej w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy i dalej gotować 5 minut. Na koniec wsypać pokrojoną kapustę, cukinię, rabarbar oraz posiekane natki i koper. Zupę gotować do miękkości warzyw, a potem w razie konieczności jeszcze doprawić. Śmietanę zahartować wlewając do niej trochę zupy, wymieszać i wlać do zupy po czym wymieszać. Gotową zupę nalewać do miseczek lub na talerze.
Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru
przygotować warzywa osobno które dłużej się gotują i osobno te które krócej
Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru
do wywaru wrzucić seler i pora posiekanego
Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru
gdy warzywa wymagające dłuższego czasu sie podgotują dodać kapustę cukinię i rabarbar
Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru
gotwą zupę zabielić śmietaną i już nie gotować