Sposób przygotowania:
Szpinakowa szarlotkaETAP 1
CIASTO SZPINAKOWE: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy z nadmiaru płynu.
Tak przygotowany miksujemy z olejem.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Szpinakowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.
ETAP 2
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Po przestudzeniu wierzch ciasta delikatnie ścinamy. Ścięte ciasto posłuży do wykończenia deseru.
ETAP 3
MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte smażymy około 15 minut by zmiękły. Długość smażenia zależy od odmiany jabłek.
Do gotowych owoców wsypujemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do rozpuszczenia galaretki.
Po tym czasie jabłka zdejmujemy z ognia. Ewentualnie możemy je posłodzić do smaku. Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Tężejącą wykładamy na ścięte ciasto szpinakowe. Ciasto schładzamy, by jabłka zastygły.
ETAP 4
ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder.
Gdy ten połączy się ze śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na zastygniętą masę jabłkową
ETAP 5
Na jej wierzch ścieramy ścięte szpinakowe ciasto. Całość ponownie wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła. Gotowe.
gusia1000