jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Szpinakowa szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na ciasto z orzeźwiającą masą jabłkową zawsze znajdą się chętni. Tym razem jabłka połączyłam z pysznym ciastem szpinakowym i delikatną śmietanką. Polecam.

Szpinakowa szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowa szarlotka

CIASTO SZPINAKOWE

  • 5 jajek
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220 gram cukru

MASA JABŁKOWA:

  • 1,5 kg jabłek (waga po obraniu),
  • 1,5 galaretki cytrynowej,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • Ewentualnie cukier do smaku

ŚMIETANKA:

  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Szpinakowa szarlotka

ETAP 1

Szpinakowa szarlotka
Składniki ciasta szpinakowego łączymy ze sobą

CIASTO SZPINAKOWE: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy z nadmiaru płynu.

Tak przygotowany miksujemy z olejem.

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Szpinakowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.

ETAP 2

Szpinakowa szarlotka
wierzch ciasta ścinamy

Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Po przestudzeniu wierzch ciasta delikatnie ścinamy. Ścięte ciasto posłuży do wykończenia deseru.

ETAP 3

Szpinakowa szarlotka
tężejącą masę wykładamy na ciasto szpinakowe

MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte smażymy około 15 minut by zmiękły. Długość smażenia zależy od odmiany jabłek.

Do gotowych owoców wsypujemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do rozpuszczenia galaretki.

Po tym czasie jabłka zdejmujemy z ognia. Ewentualnie możemy je posłodzić do smaku. Masę odstawiamy do ostygnięcia.

Tężejącą wykładamy na ścięte ciasto szpinakowe. Ciasto schładzamy, by jabłka zastygły.

ETAP 4

Szpinakowa szarlotka
śmietankę wylewamy na jabłka

ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder.

Gdy ten połączy się ze śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na zastygniętą masę jabłkową

ETAP 5

Szpinakowa szarlotka
na śmietankę ścieramy ścięty wierzch szpinakowego ciasta

Na jej wierzch ścieramy ścięte szpinakowe ciasto. Całość ponownie wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła. Gotowe.