Sposób przygotowania:
Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wbić jajka.
Dodać serek, posikane schłodzone masło, zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować pod wymiar blaszki.
Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Dodać cukier oraz masło, wbić żółtko energicznie mieszając do zgęstnięcia budyniu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
Jeden płat ciasta położyć w blaszce do pieczenia, rozsmarować budyń, ułożyć jabłka w małych odstępach od siebie.
Jabłka oprószyć cynamon, przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lukier: Cukier puder połączyć ze śmietaną do powstania gładkiego lukru.
Wsypać orzechy, dokładnie wymieszać.
Upieczone ciasto polać po całości lukrem.
Dodać serek, posikane schłodzone masło, zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować pod wymiar blaszki.
Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Dodać cukier oraz masło, wbić żółtko energicznie mieszając do zgęstnięcia budyniu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
Jeden płat ciasta położyć w blaszce do pieczenia, rozsmarować budyń, ułożyć jabłka w małych odstępach od siebie.
Jabłka oprószyć cynamon, przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lukier: Cukier puder połączyć ze śmietaną do powstania gładkiego lukru.
Wsypać orzechy, dokładnie wymieszać.
Upieczone ciasto polać po całości lukrem.