Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Delikatne , pieczone jabłka schowane w cieście ala kruchym rozpływają się w ustach , orzechowy lukier podkreśla smak placka.

Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem

Składniki:

Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem

Ciasto:

  • Blaszka ok 40 X 25 cm

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g masła 82%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g. serka homogenizowanego waniliowego ( 1 opakowanie)

Jabłka:

  • 9 jabłek ( ilość może się różnic w zależności o wielkości owoców)
  • cynamon

Budyń:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5l. mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko

Lukier:

Sposób przygotowania:

Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wbić jajka.

Dodać serek, posikane schłodzone masło, zagnieść ciasto.

Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. 

Każdą część rozwałkować pod wymiar blaszki. 

Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. 

Dodać cukier oraz masło, wbić żółtko energicznie mieszając do zgęstnięcia budyniu.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.

Jeden płat ciasta położyć w blaszce do pieczenia, rozsmarować budyń, ułożyć jabłka w małych odstępach od siebie.

Jabłka oprószyć cynamon, przykryć pozostałym ciastem.

Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Lukier: Cukier puder połączyć ze śmietaną do powstania gładkiego lukru.

Wsypać orzechy, dokładnie wymieszać.

Upieczone ciasto polać po całości lukrem.