Sposób przygotowania:
Cukiniowa przystawka do obiadu
Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/. Przełożyć na durszlak, obficie posolić i pozostawić na ok.40 -50 min . W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach . Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę dodać czosnek i chwilę go podsmażyć /nie przypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i smażyć z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się. Łyżkę cedzakową przełożyć na papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie umieścić w misce, doprawić pieprzem i posypać świeżą miętą. Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać cukinię. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.