cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Cukiniowa przystawka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta , aromatyczna przystawka do dań mięsnych . Znakomicie smakuje również z dodatkiem świeżego pieczywa i wędliny.

Cukiniowa przystawka do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowa przystawka do obiadu

 

  • Składniki/na 2 porcje/

 

  • ok. 300-400 g cukinii/cienkiej i młodej/
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 1 łyżka soli
  • oliwa z oliwek lub oleju rzepakowego/ do głębokiego smażenia/
  • pieprz biały do smaku
  • 50 ml octu winnego/użyłam biały/
  • 60-80 ml wody
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku /do zalewy/

Sposób przygotowania:

Cukiniowa przystawka do obiadu
Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/. Przełożyć na durszlak, obficie posolić i pozostawić na ok.40 -50 min . W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach . Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę dodać czosnek i chwilę go podsmażyć /nie przypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i smażyć z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się. Łyżkę cedzakową przełożyć na papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie umieścić w misce, doprawić pieprzem i posypać świeżą miętą. Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać cukinię. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Cukiniowa przystawka do obiadu
Opłukaną z soli cukinię osuszyć na ręczniku kuchennym.
Cukiniowa przystawka do obiadu
Smażyć na oliwie lub oleju na lekko złoty kolor.
Cukiniowa przystawka do obiadu
Usmażoną cukinię przełożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukiniowa przystawka do obiadu
Usmażoną cukinię przełożyć do miski doprawić do smaku,posypać miętą i zalać octową marynatą.

Tagi:

cukinia