Sposób przygotowania:
Cukiniowa zupa z kluseczkami kładzionymi
W garnku zagotować wodę i dodać kostkę rosołową. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Pora umyć i również dodać do garnka. Gotować do miękkości warzyw.W między czasie cukinię umyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż na długie plastry. Każdy plaster posmarować olejem i delikatnie posolić. patelnię grillową rozgrzać i kłaść plastry cukinii. Ugrillować. Rozłożyć ręcznik papierowy i na chwilę położyć plastry cukinii po zdjęciu z patelni. Lekko przestudzić. Pokroić w paseczki. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw. Śmietanę rozprowadzić w pól szklanki wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Kluski: W dużym garnku zagotować wodę. W misce mąkę dokładnie rozprowadzić z jajkiem i 2 łyżkami wody,żeby nie było grudek, Dodać jeszcze 4-5 łyżek i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Na bok łyżeczki nakładać ciasto i kłaść na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować około 2 minut. Przekładać na sito, odsączyć. Kluski przełożyć do miski i zalać gorącą zupą. Smacznego!
MagdaMM
monikaT83