jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowa zupa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Do doskonały pomysł na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Ta delikatna, lekka zupa na stałe zagościła u mnie w domu w sezonie cukiniowym.

Cukiniowa zupa z ryżem

Składniki:

Cukiniowa zupa z ryżem

 

  • Składniki:
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cukinia (młoda),
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 1,5 litry bulionu (może być z kostki),
  • 1 szklanka groszku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Sól, pieprz,
  • Natka pietruszki,
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowa zupa z ryżem
Cukinie myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na oleju rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. następnie dokładamy do niej drobno posiekany czosnek. Całość zalewamy bulionem i dokładamy wcześniej przygotowaną cukinię, groszek oraz ryż. Wszystko gotujemy około 15-20 minut. Gdy warzywa są miękkie zupę zabielamy i doprawiamy do smaku. Zupę porcjujemy na talerze i dekorujemy natką.

Tagi:

ryż cukinia