Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukiniowa zupa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka zupa z cukinią, z dodatkiem czerwonej soczewicy.

Cukiniowa zupa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowa zupa z soczewicą

 

  • 70 dkg kości od kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ok. 70 g selera korzeniowego
  • ok. 70 g pora
  • 40 dkg cukinii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Cukiniowa zupa z soczewicą
Kości od kurczaka przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki, pietruszkę, seler i cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie oczyścić, pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do tego przygotowane warzywa. Smażyć razem na dużym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Podsmażone warzywa dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do zupy razem z soczewicą, odrobiną soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Cukiniowa zupa z soczewicą
Wszystkie warzywa obrane i starte na tarce.
Cukiniowa zupa z soczewicą
Pokrojona cebula i posiekany czosnek szklone na rozgrzanym oleju.
Cukiniowa zupa z soczewicą
Przygotowane warzywa dodane do cebuli z czosnkiem i smażone razem.
Cukiniowa zupa z soczewicą
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z soczewicą do zupy.