jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowe ciasto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli szukacie prostego, pysznego i taniego w przygotowaniu ciasta z cukinią to jest idealne.Cukinia jest niewyczuwalna w smaku, a jej dodatek nadaje wypiekowi ciekawego wyglądu.

Cukiniowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe ciasto

SKŁADNIKI

  • 5 jajek,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 i ¾ szklanki mąki,
  • 2 młode cukinie,
  • 1/3 szklanki czekoladowych „groszków”
  • Sól

Sposób przygotowania:

Cukiniowe ciasto

ETAP 1

Cukiniowe ciasto
cukinię po starciu nasalamy

Cukinię myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowaną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy, by puściła sok

ETAP 2

Cukiniowe ciasto
jajka i cukier łączymy ze sobą

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 3

Cukiniowe ciasto
płynne i suche składniki dodajemy do ubitych jajek

Do ubitych dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Cukiniowe ciasto
cukinię łączymy z ciastem

Do tak przygotowanego dodajemy dokładnie odciśniętą z wytworzonej wody cukinię. Całość ponownie miksujemy, by cukinia połączyła się z ciastem.

ETAP 5

Cukiniowe ciasto
wyłożone ciasto posypujemy groszkami

Powstałe cukiniowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi groszkami.

Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 - 45 minut w 180°C do suchego patyczka.

Gotowe studzimy i podajemy.