jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cukinia ma fajny delikatny smak, dlatego można wykorzystać ją do przygotowania różnorodnych dań. Właściwie w każdym połączeniu smakuje pysznie. Dziś polecam jej dodatek do popularnych kotlecików mielonych. Pycha!!!

Mielone z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z cukinią

SKŁADNIKI

  • 500 gram mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki),
  • 2 młode cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 5 dag sera żółtego,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki oregano do smaku,
  • 0,5 łyżeczki bazylii do smaku,
  • 0,5 łyżeczki majeranku do smaku,

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Mielone z cukinią

ETAP 1

Mielone z cukinią
startą cukinię nasalamy

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 10-15 minut.

ETAP 2

Mielone z cukinią
przygotowujemy pozostałe składniki kotlecików

Między czasie mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, starty na tarce ser, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą.

ETAP 3

Mielone z cukinią
cukinię łączymy z masą mięsną

Umieszczone w misce składniki mieszamy dodając przyprawy do smaku. Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajemy odciśniętą cukinię. Całość ponownie mieszamy.

ETAP 4

Mielone z cukinią
w dłoniach formujemy kotleciki

Z przygotowanej masy formujemy zgrabne kotleciki.

ETAP 5

Mielone z cukinią
kotleciki obtaczamy w bułce tartej

Uformowane obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy.