Sposób przygotowania:
Cukiniowe "kociołki" z mieloną wołowiną1. Przygotowanie farszu - smażenie mięsa.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą należy zeszklić. Zeszkloną cebulę przesuwamy na bok, a na patelnię wrzucamy wołowinę. Po chwili mieszamy mięso z cebulą. Podsmażamy aż mięso zrobi się szare (8 - 10 min.). Potem wlewamy na patelnię passatę, sos sojowy i bulion. Dusimy pod przykryciem przez 35-40 min. Pod koniec duszenia można na 10 min. odkryć patelnię aby odparować płyn. Solimy i pieprzymy do smaku.
2. Przygotowanie cukinii.
Cukinie bardzo dokładnie myjemy. Następnie odcinamy czapeczki od strony ogonka. Tak przygotowane cukinie wydrążamy, pozostawiając pod skórką ok. 0,5 cm miąższu. Najłatwiej i najszybciej wykonać to łyżeczką do melona.
3. Przygotowanie farszu - dalszy etap.
Dobrze jest teraz włączyć piekarnik aby był gotowy do wstawienia kociołków (180 st. C + termoobieg)
Wydrążony miąższ z cukinii (nie cały gdyż jest go dość dużo - ja użyłam ok. 2/3, wybierając te części bez ziarenek) - kroimy w kosteczkę. Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i krótko podsmażamy. Wrzucamy pokrojony miąższ cukinii i smażymy ok. 2-3 min. Po tym czasie cukinia może puścić wodę - wówczas należy ją odlać przed dodaniem mięsa, bo farsz będzie zbyt rzadki.
Następnie do podsmażonej cukinii dodajemy gotowe mięso, jajko, ok. 1/2 łyżeczki oregano, połowę startej mozzarelli i mieszamy.
4. Napełnianie kociołków i pieczenie.
Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych cukinii. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180 st. C + termoobieg) na 25 min.