Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana kaszą perłową
Średniej wielkości cukinię umyć, pokroić na 7-8 cm kawałki, wydrążyć miąższ. ( ja przecinałam i wydrążałam miąższ łyżeczką do kulek). Kaszę perłową umyć i ugotować na sypko w 2 szkl osolonej wody. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pieczarki i kiełbasę, lekko zrumienić. Pod koniec wsypać 1/4 wydrążonego miąższu z cukinii, podsmażyć. Wszystko wymieszać z ugotowaną, kaszą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Tak przygotowanym farszem napełniać cukinię i ułożyć w garnku, wlać 1,5 szkl gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować pod przykryciem do miękkości cukinii. Cukinię można podawać samą, z sosem lub z ketchupem.