goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cukinie nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cukinia pod każdą postacią jest pyszna, a ta nadziewana szczególnie

Cukinie nadziewane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinie nadziewane

 

  • cukinia młoda 3 sztuki
  • mięso mielone 30 dag
  • cebula 1/2 sztuka
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 2 łyżki
  • ser żółty 10 dag
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinie nadziewane
Cukinie nie obieramy, kroimy na kawałki (jak na zdjęciu) :) Wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na około 20 minut aż puści sok i będzie miękka. Cebulę siekamy, podduszamy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz pokrojony drobno usunięty miąższ z cukinii. Całość delikatnie podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy. Powstałym farszem napełniamy cukinię. Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i sosem polewamy cukinię. Zapiekamy.
Cukinie nadziewane
Najlepsza do nadziewania jest młoda, mała cukinia
Cukinie nadziewane
Do farszu można również dodać drobno pokrojone pomidory
Cukinie nadziewane
Farszem nadziewamy kawałki cukinii
Cukinie nadziewane
Na farsz nakładamy po odrobinie sosu śmietanowo-serowego