Sposób przygotowania:
Półfrancuskie trójkąty z jabłkiem i cynamonemWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
Wykonanie nadzienia:
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na niewielkie części, przekładamy do miseczki i mieszamy z cynamonem i cukrem.
Wykonanie ciastek:
Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy kawałek jabłka, składamy na pół, zlepiamy dokładnie brzegi.
Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
Do pieczenia:
Następnie tak przygotowane ciastka układamy na blasze niczym nie wyłożonej.
Pieczenie:
Następnie pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni. Upieczone są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Z przepisu wychodzi około 20 trójkątów, w zależności jak duże pokroimy kwadraty.