jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowy torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Nie tylko owoce nadają się do przygotowania ciast, deserów, czy lekkich torcików. W mojej kuchni wykorzystuje także cukinie do przygotowania różnego rodzaju słodkości. Torcik jest pycha.

Cukiniowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowy torcik

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Biszkopt:
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju
  • Masa cukiniowo-cytrynowa:
  • 2 kg cukinii o żółtej skórce (po usunięciu gniazd nasiennych )
  • 3 galaretki cytrynowe
  • Około 3-4 łyżki cukru do smaku,
  • Ok ¼-1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego do smaku
  • Śmietanka:
  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody
  • Wykończenie:
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 0,5 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 litry wody,
  • Bita śmietana do dekoracji,
  • Biała czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowy torcik
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po wyjęciu biszkopt studzimy. MASA CUKINIOWO_ CYTRYNOWA: Cukinię kroimy kostkę. Pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy by zmiękła. Ugotowaną odcedzamy, po czym miksujemy. Cukiniowy mus (wychodzi około 1,5 litra) ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy galaretki, kwasek cytrynowy oraz cukier do saku. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Masę cukiniowo-cytrynową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa stężała. Na zastygniętą wylewamy śmietankę. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wylewany na zastygnięta masę cukiniowo-cytrynową. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia. WYKOŃCZENIE: Galaretkę łączymy z żelatyną i rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem tort dekorujemy bitą śmietaną oraz czekoladą!
Cukiniowy torcik
Ciasto biszkoptowe wylewamy na tortownicę. Pieczemy
Cukiniowy torcik
Cukinie kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. Gotujemy
Cukiniowy torcik
Ugotowaną cukinie miksujemy. dodajemy galaretki
Cukiniowy torcik
Na śmietankę wylewamy tężejąca galaretkę.