Sposób przygotowania:
Cukiniowy torcik
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po wyjęciu biszkopt studzimy. MASA CUKINIOWO_ CYTRYNOWA: Cukinię kroimy kostkę. Pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy by zmiękła. Ugotowaną odcedzamy, po czym miksujemy. Cukiniowy mus (wychodzi około 1,5 litra) ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy galaretki, kwasek cytrynowy oraz cukier do saku. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Masę cukiniowo-cytrynową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa stężała. Na zastygniętą wylewamy śmietankę. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wylewany na zastygnięta masę cukiniowo-cytrynową. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia. WYKOŃCZENIE: Galaretkę łączymy z żelatyną i rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem tort dekorujemy bitą śmietaną oraz czekoladą!
marietta