jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Cukinowy pasztet z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia w tym roku obrodziła, więc upiekłam pasztet z cukinii z dodatkiem natki i marchewki. Jest niewiele roboty a można wyczarować przepyszny pasztet.

Cukinowy pasztet z marchewką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Cukinowy pasztet z marchewką

 

  • cukinia 3 szklanki startej
  • marchewka 1 szt. duża
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • olej 1/4 szklanki
  • bułka tarta 2 szklanki
  • ser żółty 250 g
  • cebula 2-3 szt.
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • pieprz i sól do smaku
  • zioła prowansalskie ,bazylia, imbir, gałka muszkatołowa do smaku według uznania .
  • jajka 3 szt.

Sposób przygotowania:

Cukinowy pasztet z marchewką
Cukinię obrać i opłukaną zetrzeć na grubszej tarce bez pestek, nasolić i odstawić na 20 minut Natkę pokroić drobno ale wcześniej opłukać i osuszyć. Ser żółty zetrzeć na grubszej tarce. Marchewkę też obrać i opłukaną zetrzeć na grubszej tarce.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, cukinię odcisną z nadmiaru płynu. Przełożyć wszystko do większej miski, dodać żółtka, wymieszać przyprawić ziołami i pieprzem, wymieszać.

Białka ubić i dodać do całości, wymieszać i włożyć do foremek, piec w piekarniku około 1 godziny w 190 stopniach.

Wyśmienity na zimno do kanapek jak i na przekąskę.
Cukinowy pasztet z marchewką
cukinię obrać i opłkać, zetzreć na grubej tarce
Cukinowy pasztet z marchewką
Natkę pietruszki opłukać i osuszyć,pokroić drobno
Cukinowy pasztet z marchewką
Marchewkę obraną i opłkaną ztrzeć na grubszej tarce
Cukinowy pasztet z marchewką
Przełożyć wszystkie skłądniki do większej miski,wsypać zioła i dodać żółtka
Cukinowy pasztet z marchewką
Przyprawić pieprzemi papryką do smaku, białka ubić
Cukinowy pasztet z marchewką
Wstawić do piekarnika i piec około godziny 180- 190 stopni