jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pasztet z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i zdrowy pasztet z cukinii z dodatkiem innych warzyw, pokazuje piękno jego wnętrza. Kolorowy i patrząc na ten kolor to ślinka leci.

Pasztet z cukinii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z cukinii

 

  • starta cukinia około 3 szklanki
  • cebule 3 szt.
  • bułka tarta 1,5 szklanki
  • natka pietruszki 1 szklanka
  • olej 1/4szklanki
  • ser żółty 200 g
  • jajka4 szt.
  • marchewka 4 sz.
  • papryka ostra
  • sól, pieprz i inne przyprawy wg. uznania, zioła prowansalskie, bazylia, imbir starty

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii
Cukinię zetrzeć na grubej tarce, ser też, natkę pietruszki pokroić drobno. Cebulę drobno, białka ubić na sztywną pianę. Cebulę z cukinią nasolić i odcisnąć.

Do miski włożyć wszystkie składniki i przyprawy, wymieszać, przyprawić do smaku.

Na końcu dodać pianę z białek, lekko wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanych foremek i piec w 180 - 200 stopni około godziny. Smacznego :)
Pasztet z cukinii
Piec można w dowolnych foremkach i kokilkach
Pasztet z cukinii
Wymieszać wszystkie składniki razem i przyprawić
Pasztet z cukinii
Wstawić do piekarnika i piec około godziny