Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinakuPrzygotowanie pasztetu
Przygotowanie pasztetu rozpoczynamy od umycia i osuszenia szpinaku. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim bułkę tartą.
Mielimy orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Cukinię kroimy w cienkie plasterki.
Przygotowanie warzyw
Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy cukinię do miękkości, ok. 10 minut.
Na drugiej patelni z 2 łyżkami masła podsmażamy szpinak z 2 ząbkami czosnku.
Przygotowanie cukinii
Podsmażoną cukinię rozgniatamy widelcem. Cukinię odstawiamy do wystygnięcia, po czym odsączamy na sicie.
Przygotowanie pasztetu
W misce mieszamy cukinię, jajka, zmielone orzechy włoskie, zmielone płatki owsiane, parmezan i wyciśniętą bułkę tartą.
Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie pasztetu do pieczenia
Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy połowę masy z cukinii, a na niej szpinak.
Szpinak przykrywamy drugą połową masy z cukinii. Dokładnie wyrównujemy wierzch pasztetu.
Pieczenie pasztetu
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę z pasztetem przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do większej formy, do której wlewamy gorącą wodę. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej ok. 40 minut.
Odkrywamy formę z folii aluminiowej i dalej kontynuujemy pieczenie pasztetu przez ok. 15 minut.
Upieczony pasztet powinien być złocisty z zewnątrz a w środku delikatny i kremowy.