Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ćwiartki z kurczaka duszone w porach z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ćwiartki przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i kruche. Przy duszenia mięsa powstaje przepyszny sos.

Ćwiartki z kurczaka duszone w porach z czosnkiem

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka duszone w porach z czosnkiem

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 pory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kostka drobiowa,
  • tymianek- 2 łyżki,
  • pieprz,
  • sól,
  • pół cytryny,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka duszone w porach z czosnkiem
Mięso dokładnie nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z każdej strony obsypujemy tymiankiem. Smażymy na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Przekładamy do garnka.

Zalewamy kostką rosołową rozpuszczoną w dwóch szklankach wody. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Dusimy przez ok. 20 minut.

Solimy i pieprzymy do smaku.