kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Nóżki duszone w cukini i pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Możliwości przygotowania nóżek kurczaka jest więcej niż liczba osób która go przygotowuje. Ta propozycja jest zdrowa i smaczna a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Nóżki duszone w cukini i pomidorach

Składniki:

Nóżki duszone w cukini i pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Nóżki duszone w cukini i pomidorach
Nóżki kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z jednej strony solą, pieprzem i papryką. Stroną z przyprawami układamy na rozgrzanej patelni skropionej oliwą. Smażymy na złoto. Doprawiamy drugą stronę mięsa. Udka zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej cebule pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki. Cukinie kroimy w słupki, pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli z czosnkiem i przesmażamy. Do całości dodajemy nóżki kurczaka i w razie potrzeby podlewamy nieco wodą. Dodajemy papryczkę chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu. W razie potrzemy doprawiamy do smaku. Serwujemy z ryżem i ulubiona sałatką.