Sposób przygotowania:
Nóżki duszone w cukini i pomidorach
Nóżki kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z jednej strony solą, pieprzem i papryką. Stroną z przyprawami układamy na rozgrzanej patelni skropionej oliwą. Smażymy na złoto. Doprawiamy drugą stronę mięsa. Udka zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej cebule pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki. Cukinie kroimy w słupki, pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli z czosnkiem i przesmażamy. Do całości dodajemy nóżki kurczaka i w razie potrzeby podlewamy nieco wodą. Dodajemy papryczkę chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu. W razie potrzemy doprawiamy do smaku. Serwujemy z ryżem i ulubiona sałatką.