Sposób przygotowania:
Nóżki z kurczaka w sosie grzybowym
Nóżki z kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy, po czym przekładamy na patelnię. Dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w spore kawałki marchewkę, grzyby, obrany czosnek, opłukaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk, liść laurowy oraz angielskie ziele. Całość zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy sproszkowane grzyby, po czym zmniejszamy płomień i całość dusimy przez około 25 minut. Następnie wyjmujemy z patelni zieleninę, a wierzch mięsa posypujemy przyprawami. Ponownie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż płyn zredukuje się o połowę. Gdy to nastąpi wyjmujemy mięso na ogrzany półmisek i przykrywamy, by nie ostygło.
Z patelni wyjmujemy liść laurowy, angielskie ziele, ząbki czosnku oraz marchewkę. W wodzie rozpuszczamy mąkę i wlewamy ją na patelnię i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak. Następnie wyłączamy palnik, a na patelnię dajemy śmietanę, którą bardzo dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy sproszkowane grzyby, po czym zmniejszamy płomień i całość dusimy przez około 25 minut. Następnie wyjmujemy z patelni zieleninę, a wierzch mięsa posypujemy przyprawami. Ponownie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż płyn zredukuje się o połowę. Gdy to nastąpi wyjmujemy mięso na ogrzany półmisek i przykrywamy, by nie ostygło.
Z patelni wyjmujemy liść laurowy, angielskie ziele, ząbki czosnku oraz marchewkę. W wodzie rozpuszczamy mąkę i wlewamy ją na patelnię i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak. Następnie wyłączamy palnik, a na patelnię dajemy śmietanę, którą bardzo dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka.
Podajemy z ziemniakami i surówką.