LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Cygańskie pałki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smacznie i kolorowo na talerzu.To lubię.

Cygańskie pałki z kurczaka

Składniki:

Cygańskie pałki z kurczaka

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 białe części pora
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki musztardy stołowej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, przyprawa do dań z kurczaka
  • olej do brytfanny

 

Sposób przygotowania:

Cygańskie pałki z kurczaka
Marchewki, pietruszkę, seler obieramy , myjemy i kroimy w słupki .
Cebulę i por drobno kroimy. Wszystko mieszamy ze sobą w misce. Pałki
nacieramy roztartymi ząbkami czosnku, posypujemy przyprawami dość
obficie, następnie smarujemy musztardą i układamy we wcześniej
natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na pałki rozkładamy wiórka
masła, następnie warzywa. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 220
st. piekarnika na 30 minut. Naczynie wyjmujemy , podlewamy rosołem i
jeszcze wstawiamy na ok 15 minut już bez przykrycia. Przyprawiamy do
smaku jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem,
posypać zieleniną.