Sposób przygotowania:
Cygańskie pałki z kurczaka
Marchewki, pietruszkę, seler obieramy , myjemy i kroimy w słupki .
Cebulę i por drobno kroimy. Wszystko mieszamy ze sobą w misce. Pałki
nacieramy roztartymi ząbkami czosnku, posypujemy przyprawami dość
obficie, następnie smarujemy musztardą i układamy we wcześniej
natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na pałki rozkładamy wiórka
masła, następnie warzywa. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 220
st. piekarnika na 30 minut. Naczynie wyjmujemy , podlewamy rosołem i
jeszcze wstawiamy na ok 15 minut już bez przykrycia. Przyprawiamy do
smaku jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem,
posypać zieleniną.
Cebulę i por drobno kroimy. Wszystko mieszamy ze sobą w misce. Pałki
nacieramy roztartymi ząbkami czosnku, posypujemy przyprawami dość
obficie, następnie smarujemy musztardą i układamy we wcześniej
natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na pałki rozkładamy wiórka
masła, następnie warzywa. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 220
st. piekarnika na 30 minut. Naczynie wyjmujemy , podlewamy rosołem i
jeszcze wstawiamy na ok 15 minut już bez przykrycia. Przyprawiamy do
smaku jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem,
posypać zieleniną.