Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Cykoria duszona w maśle

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowana cykoria jest bardzo smaczna, ma kusząco maślany zapach i idealnie nadaje się na przystawkę - czy dodatek do obiadu.

Cykoria duszona w maśle

Składniki:

Cykoria duszona w maśle

2 porcje:

Sposób przygotowania:

Cykoria duszona w maśle

Cykoria:

Cykoria duszona w maśle
Czym cykoria jest mniejsza, ma przylegające liście i jaśniejszy kolor, tym jest smaczniejsza.

Umyte i osuszone cykorie przekroić na pół i powycinać z nich głąby, a następnie pokroić na średnie plasterki.

Duszenie:

Cykoria duszona w maśle
W razie potrzeby na patelnię można dolać wody.

Cykorię przełożyć na patelnię z roztopionym masłem i mieszając smażyć około 1 minuty - tak, aby każdy kawałek był pokryty tłuszczem.

Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wodę.

Całość przykryć i dusić przez kilkanaście minut - do miękkości cykorii.

Woda powinna całkowicie odparować.