Sposób przygotowania:
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
Polędwiczkę myjemy i nacieramy połową łyżeczki soli. Zostawiamy pod przykryciem.
Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną gotowaną na parze cieciorkę.
Do niej wkruszamy 100 g fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone suszone pomidory. Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników.
Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu. Mieszamy. Mięso kroimy na pół, jeżeli polędwiczki są małe to zostawiamy w całości. Nożem z ostrym szpicem robimy kieszonkę, ostrożnie i powoli, tak aby nie zrobić dziury na środku, choć gdyby się zdarzyła też nie będzie tragedii.
Nadziewamy farszem dosyć ciasno i spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy. Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo. Przekładamy do naczynia w którym pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 - 35 minut.
Łyżkę octu balsamicznego mieszamy z dwoma łyżkami oleju konopnego lub oliwy z oliwek i szczyptą soli. Cykorię natłuszczamy olejem kokosowym lub innym i grillujemy na gorącej patelni do uzyskania złotego koloru , delikatnie posól.
Polędwiczki podajemy podajemy z cykorią polaną mieszanką z octu i oleju oraz pozostałym farszem. Smacznego.
Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną gotowaną na parze cieciorkę.
Do niej wkruszamy 100 g fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone suszone pomidory. Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników.
Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu. Mieszamy. Mięso kroimy na pół, jeżeli polędwiczki są małe to zostawiamy w całości. Nożem z ostrym szpicem robimy kieszonkę, ostrożnie i powoli, tak aby nie zrobić dziury na środku, choć gdyby się zdarzyła też nie będzie tragedii.
Nadziewamy farszem dosyć ciasno i spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy. Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo. Przekładamy do naczynia w którym pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 - 35 minut.
Łyżkę octu balsamicznego mieszamy z dwoma łyżkami oleju konopnego lub oliwy z oliwek i szczyptą soli. Cykorię natłuszczamy olejem kokosowym lub innym i grillujemy na gorącej patelni do uzyskania złotego koloru , delikatnie posól.
Polędwiczki podajemy podajemy z cykorią polaną mieszanką z octu i oleju oraz pozostałym farszem. Smacznego.