SUPERPRZEPIS

Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką Więcej zdjęć (7)

Polędwiczka jest nadziana cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami oraz innymi dodatkami. Jest to praktycznie całe danie w jednym. Jako dodatek proponuję tu grillowaną cykorię, skropioną sosem winegret na bazie octu balsamicznego.

Składniki:

Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką

 

  • polędwica wieprzowa 600 g
  • sól
  • łyżka pieprzu czarnego
  • łyżka smalcu
  • 1 średni por
  • 2 ząbki duże czosnku
  • szczypta rozmarynu i tymianku
  • 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju
  • 100 g fety greckiej
  • puszka cieciorki gotowanej na parze 425 ml
  • 2 łyżki kaparów małych

 

  • 1 duża lub 2 małe cykorie
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju konopnego lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
Polędwiczkę myjemy i nacieramy połową łyżeczki soli. Zostawiamy pod przykryciem.

Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną gotowaną na parze cieciorkę.

Do niej wkruszamy 100 g fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone suszone pomidory.  Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników.

Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu. Mieszamy. Mięso kroimy na pół, jeżeli polędwiczki są małe to zostawiamy w całości. Nożem z ostrym szpicem robimy kieszonkę, ostrożnie i powoli, tak aby nie zrobić dziury na środku, choć gdyby się zdarzyła też nie będzie tragedii.

Nadziewamy farszem dosyć ciasno i spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy. Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo. Przekładamy do naczynia w którym pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 - 35 minut.

Łyżkę octu balsamicznego mieszamy z dwoma łyżkami oleju konopnego lub oliwy z oliwek i szczyptą soli. Cykorię natłuszczamy olejem kokosowym lub innym i grillujemy na gorącej patelni do uzyskania złotego koloru , delikatnie posól.

Polędwiczki podajemy podajemy z cykorią polaną mieszanką z octu i oleju oraz pozostałym farszem. Smacznego.
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
Osolone mięso podziel na części i zrób nożem kieszonki
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
W misce wymieszaj cieciorkę, fetę, kapary i pomidory suszone
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
Zeszklij por z czosnkiem na oleju, dodaj do farszu
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
Nadziej farszem polędwiczki, obsmaż na smalcu po czym piecz przez ok. 30 min w 200°C
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
Cykorię podziel, natłuść olejem i zgrilluj na złoty kolor
Nadziewana polędwiczka wieprzowa cieciorką
Podawaj z polędwiczki z cykorią polaną sosem balsamicznym i pozostałym farszem