jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cudowne, delikatne risotto z dynią, porem i cheddarem podane w miseczkach z listków cykorii. Risotto może byc dodatkiem do pieczonego mięsa lub samodzielnym daniem wegetariańskim.

Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii

 

  • 100 g ryżu do Risotto Arborio
  • 1 por (jasna część)
  • ok. 300 g miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 2 cykorie
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • bulion warzywny
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 5 dag cheddaru
  • szczypior do posypania

 

Sposób przygotowania:

Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii
Obierz cebulę i pora. Cebulę, dynię i pora posiekaj drobno. Z cykorii zdejmij 6 największych listków (by zrobić z nich miseczki) po czym wytnij gorzki środek (głąb). Posiekaj szczypior. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Dodaj posiekanego pora. Podlewaj ryżbulionem i mieszaj. Gdy ryż wpije bulion dolej kolejną porcję. Po 10 minutach dodajposiekaną dynię. Gdy ryż będzie miękki dodaj łyżkę masła, pokrojoną drobno cykorię, połowę szczypioru oraz stary cheddar zostawiając odrobinę do posypania. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw jeśli trzeba solą i odrobiną białego pieprzu do smaku Odstaw risotto na kilka minut. Nakładaj risotto do miseczek z cykorii, posyp szczypiorem i cheddarem oraz odrobiną świeżo zmielonym pieprzem.
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii
Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Dodaj posiekanego pora.
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii
Z cykorii zdejmij 6 największych listków (by zrobić z nich miseczki) po czym wytnij gorzki środek (głąb). Posiekaj szczypior.
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii
Po 10 minutach dodaj posiekaną dynię.
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii
Gdy ryż będzie miękki dodaj łyżkę masła, pokrojoną drobno cykorię, połowę szczypioru oraz stary cheddar zostawiając odrobinę do posypania.