www.chochla.com

www.chochla.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Cymes

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Inna kultura a jednak tak nam bliska...

Cymes

Składniki:

Cymes

 

  • 1 funt duszonej wołowiny pokrojonej w drobne kawałki,
  • 1/2 filiżanki cukru,
  • 1 filiżanka wody,
  • 3 słodkie ziemniaki,
  • 3 ziemniaki,
  • 5 marchewek.

Sposób przygotowania:

Cymes
Przyrumień delikatnie duszoną wołowinę w małej ilości oleju w rondlu. Dodaj wodę i cukier i zagotuj, następnie zmniejsz ogień do bardzo małego. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewkę i włóż do garnka. Duś wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu co najmniej godzinę dodając wodę od czasu do czasu jeśli to konieczne. Powinna być woda w garnku, ale mikstura nie powinna rozmoknąć. Jak tylko ziemniaki będą miękkie zdejmij pokrywkę i pozwól wygotować się wodzie. Następnie tłucz miksturę tak długo, aż ziemniaki osiągną konsystencję puree. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego i piecz około 30 min. w temp. 350°C. Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go ok. jedną filiżanką rodzynek albo suszonymi śliwkami.

Tagi:

wołowina