beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Cynaderki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Cynaderki wieprzowe

Składniki:

Cynaderki wieprzowe

 

  • 70 dag – cynadry wieprzowe,
  • 5  dag tłuszczu,
  • 2  łyżki mąki,
  • szklanka rosołu,
  • 2  cebule,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • majeranek mielony

Sposób przygotowania:

Cynaderki wieprzowe
Cynadry rozciąć na pół, ale nie do końca, po czym wymoczyć w  zimnej wodzie przez 10 minut, odcedzić, zalać wrzątkiem, zagotować i  jeszcze raz odcedzić. Pokroić na plasterki i  umieścić w  szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wlać rosół i  wrzucić pokrojoną drobno cebulę. W zamkniętym szybkowarze podgrzewać ok. 30 minut do chwili przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po skończonym duszeniu dodać zasmażkę z  mąki i  śmietany, przyprawić pieprzem, majerankiem i  solą, zagotować.