KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

cynamomnowo-gruszkowa konfitura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa konfitura może zastąpić pospolity dżem z truskawek czy wiśni, idealnie nada się też do ciast.

cynamomnowo-gruszkowa konfitura

Składniki:

cynamomnowo-gruszkowa konfitura

 

  • 5-6 dużych gruszek
  • 2 szklanki cukru
  • duża łyżka cynamonu
  • cytryna (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

cynamomnowo-gruszkowa konfitura
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. NA patelnię rozkładamy gruszki, polewamy je odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny. (Konfitura nie będzie zbyt słodka) Cukier mieszamy z cynamonem i taką mieszanką posypujemy gruszki. Wszystko to doprowadzamy do zagotowania pamiętając o częstym mieszaniu aby nie przypaliło nam się. Czekamy aż konfitura trochę przestygnie. (powinna mieć konsystencję żelu- musu) Do słoików nakładamy konfiturę zostawiając w nich trochę miejsca. Szczelnie zamknięte słoiki gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotowe!