jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszna letnia konfitura, którą możemy cieszyć się zimową porą. Idealna do naleśników, deserów, czy polania pierogów. Orzeźwiająca i wyrazista w smaku, jak czarna porzeczka.

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg czarnej porzeczki (po obraniu z szypułek),
  • 1,1 kg cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,

Sposób przygotowania:

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki

ETAP 1

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki
umyte owoce osuszamy

Przebrane owoce przepłukujemy i osączamy z wody.

ETAP 2

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki
owoce łączymy z cukrem

Tak przygotowane przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć. Do porzeczki dodajemy połowę cukru i stawiamy na gazie.

ETAP 3

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki
gotujemy owoce do miękkości

Podgrzewamy ją na wolnym ogniu do momentu jak zmięknie i puści sok. Co pewien czas mieszamy. Trwa to około 15 minut

ETAP 4

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki
przecieramy owoce przez sitko

Następnie całość zdejmujemy z ognia. Porzeczki przecieramy przez gęste sito, by powstał sam sok.

ETAP 5

Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczki
galaretkę doprawiamy do smaku

Powstały sok ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niego pozostały cukier i cynamon. Całość podgrzewamy jeszcze razem około 10 minut. Ciepły sok rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.