Sposób przygotowania:
Cynamonowa galaretka z czarnej porzeczkiETAP 1

Przebrane owoce przepłukujemy i osączamy z wody.
ETAP 2

Tak przygotowane przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć. Do porzeczki dodajemy połowę cukru i stawiamy na gazie.
ETAP 3

Podgrzewamy ją na wolnym ogniu do momentu jak zmięknie i puści sok. Co pewien czas mieszamy. Trwa to około 15 minut
ETAP 4

Następnie całość zdejmujemy z ognia. Porzeczki przecieramy przez gęste sito, by powstał sam sok.
ETAP 5

Powstały sok ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niego pozostały cukier i cynamon. Całość podgrzewamy jeszcze razem około 10 minut. Ciepły sok rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
SylaUla