jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1851]

SUPERPRZEPIS

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie chałwy i kaszy jak dla mnie jest rewelacyjne. Do tego orzeźwiający kisiel z wiśni i mamy pyszny deser. U mnie deser podałam na zimno, po przestudzeniu. Taki też polecam w ciepłe, letnie dni.

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną

ETAP 1

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną
do mleka wkruszamy chałw ę

Mleko podgrzewamy. W trakcie podgrzewania dodajemy do niego chałwę. Gdy ta się rozpuści do mleka wsypujemy kaszę. Całość podgrzewamy, by kasza się ugotowała.

ETAP 2

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną
kaszę rozlewamy do szklanek

Ugotowaną rozlewamy do 4 szklanek, czy pucharków. Pozostawiamy ją do ostudzenia, a między czasie przygotowujemy wiśniowy kisiel.

ETAP 3

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną
umyte wiśnie drylujemy

Wiśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy.

ETAP 4

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną
wiśnie gotujemy do miękkości

W garnku podgrzewamy wodę. Do gotującej wsypujemy wiśnie. Owoce gotujemy około 10 minut, by zmiękły. Między czasie dodajemy do nich cukier waniliowy.

ETAP 5

Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą manną
gotujemy wiśniowy kisiel

W oddzielnym garnuszku rozpuszczamy mąkę w niewielkiej ilości wody. Rozpuszczoną dodajemy do gotujących owoców. Całość zagotowujemy by powstał kisiel. Gotowy wylewamy na kaszę.

Zarówno kaszę jak i kisiel możemy dosłodzić do smaku, według uznania. Deser podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem dekorujemy.

Tagi:

deser wiśnie