Sposób przygotowania:
Chałwiowo-wiśniowy deser z kaszą mannąETAP 1
Mleko podgrzewamy. W trakcie podgrzewania dodajemy do niego chałwę. Gdy ta się rozpuści do mleka wsypujemy kaszę. Całość podgrzewamy, by kasza się ugotowała.
ETAP 2
Ugotowaną rozlewamy do 4 szklanek, czy pucharków. Pozostawiamy ją do ostudzenia, a między czasie przygotowujemy wiśniowy kisiel.
ETAP 3
Wiśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy.
ETAP 4
W garnku podgrzewamy wodę. Do gotującej wsypujemy wiśnie. Owoce gotujemy około 10 minut, by zmiękły. Między czasie dodajemy do nich cukier waniliowy.
ETAP 5
W oddzielnym garnuszku rozpuszczamy mąkę w niewielkiej ilości wody. Rozpuszczoną dodajemy do gotujących owoców. Całość zagotowujemy by powstał kisiel. Gotowy wylewamy na kaszę.
Zarówno kaszę jak i kisiel możemy dosłodzić do smaku, według uznania. Deser podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem dekorujemy.
SylaUla
kloruś