Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Cynamonowe króliczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cynamonowe króliczki zrobione z drożdżowego ciasta, na pewno umilą wielkanocny poranek. Przez swój wygląd króliczka zachęcą najmłodszych do skosztowania.

Cynamonowe króliczki

Składniki:

Cynamonowe króliczki

rozczyn

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka ciepłego mleka

ciasto

dodatkowo

dekoracja

  • 2 kostki czekolady mlecznej
  • rodzynki na oczy

Sposób przygotowania:

Cynamonowe króliczki
1. Najpierw drożdże rozetrzeć wraz z cukrem, mąką i mlekiem. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.

2. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

3. Następnie do mąki wbić jajka, dodać oba cukry, sól, margarynę, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatać ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą osobno wałkować, smarować rozpuszczoną i ostudzoną margaryną, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zrolować.

5. Roladę pokroić w cienkie plastry. Dodatkowo pokroić jeszcze dwa cieńsze plastry, z których formować będzie trzeba uszy. Uszy dolepić do grubszego plastra i ułożyć na blaszce.

6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

7. Króliczki ściągać i odstawić do ostygnięcia.

8. Na koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną stronę rodzynek posmarować czekoladą i przykleić je do główki.

9. Gotowe.