WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Placki z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, pyszne i pożywne placki z kaszy manny ugotowanej na mleku podane z cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Placki z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z kaszy manny

 

  • 0,5szkl kaszy manny
  • 2szkl. mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru zwykłego 1 łyżka cukru pudru + do oprószenia
  • 2 jajka
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z kaszy manny

ETAP 1:

Kaszę manną wsypać do garnka i zalać 3/4 szkl zimnego mleka. Odstawić na 30 min po czym dolać jeszcze 0,5szkl. mleka, wsypać cukier waniliowy i zwykły i zagotować. Gotować aż kasza będzie gęsta. Odstawić do wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z łyżką cukru pudru i ugotowaną zimną kaszą. Dolać pozostałe mleko, jogurt i wsypać mąkę. Ponownie zmiksować na jednolite ciasto.

Na koniec wmieszać łyżką pianę z białek. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wykładać porcje ciasta po 2 łyżki ciasta na jeden placek.

Smażyć z obu stron na złotobrazowy kolor po czym wykładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Wychodzi ok. 15 placków.

Placki z kaszy manny
Placki z kaszy manny po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Placki z kaszy manny
Placki z kaszy manny podczas smażenia na oleju
Placki z kaszy manny
Ciasto na placki przed usmażeniem placków
Placki z kaszy manny
Kasza manna ugotowana na mleku i wystudzona