Sposób przygotowania:
Placki z kaszy mannyETAP 1:
Kaszę manną wsypać do garnka i zalać 3/4 szkl zimnego mleka. Odstawić na 30 min po czym dolać jeszcze 0,5szkl. mleka, wsypać cukier waniliowy i zwykły i zagotować. Gotować aż kasza będzie gęsta. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z łyżką cukru pudru i ugotowaną zimną kaszą. Dolać pozostałe mleko, jogurt i wsypać mąkę. Ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
Na koniec wmieszać łyżką pianę z białek. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wykładać porcje ciasta po 2 łyżki ciasta na jeden placek.
Smażyć z obu stron na złotobrazowy kolor po czym wykładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Wychodzi ok. 15 placków.