Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku.

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)

Składniki:

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)

Forma o wymiarach 20 x 20 cm, masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń o smaku toffi (może być śmietankowy; bez cukru)
  • 5 łyżek cukru (płaskich)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 200g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 banan (duży)
  • około 350g herbatników

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)

Masa budyniowa:

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)
Pamiętajcie, że budyń powinien być bez cukru, ale jeśli jest już słodzony to do jego ugotowania użyjcie 3, a nie 5 łyżek cukru.

W 1/2 szklanki mleka należy rozmieszać budyń, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość mieszać aż zgęstnieje i ostudzić. Budyń przykryć folią spożywczą, żeby na wierzchu nie było "kożuszka".

Masło zmiksować do puszystości i po trochu połączyć z budyniem.

Banan:

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)
Użyład dość sporego banana, można użyć 2 mniejszych.

Banana pokroić na grubsze plasterki.

Całość:

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)
Masę krówkową można zmiksować z odrobiną soli.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą kolejno układać: herbatniki, rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli, herbatniki, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli.

Wierzch ciasta obsypać uprzednio posiekanymi orzechami.

Chłodzenie:

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona)
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.

Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.