mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Cynamonowe motylki w czekoladzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, kruche ciasteczka, do połowy zanurzone w czekoladowej polewie:)

Cynamonowe motylki w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe motylki w czekoladzie

 

 

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe motylki w czekoladzie
Do miski przesiewam mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, cynamon i cukier puder. Dodaję zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i wbijam jedno jajko. Zagniatam szybko kruche ciasto, formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 4 mm, podsypując lekko mąką. Za pomocą foremek wykrawam motylki duże i małe. Układam kształty na blasze na papierze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i piekę ok. 12 - 15 minut. Po dokładnym ostudzeniu zanurzam każde ciastko do połowy w czekoladowej polewie i odkładam na papier do pieczenia.
Cynamonowe motylki w czekoladzie
Do miski przesiewam obie mąki, cukier puder, sól i cynamon
Cynamonowe motylki w czekoladzie
Do sypkich składników dodaję kawałeczki masła
Cynamonowe motylki w czekoladzie
Zagniatam składniki ciasta, lepię kulę i wstawiam do lodówki
Cynamonowe motylki w czekoladzie
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam motylki foremkami

Tagi:

jajko jajka