anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffiny ze śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pomysł na nieskomplikowany deser z jesiennymi śliwkami, a że z mąką razową, to i bardziej wartościowy dla naszego organizmu!

Muffiny ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny ze śliwkami
Umyte i pozbawione pestek śliwki pokrój na małe kawałki. Do jednej miski włóż wszystkie sypkie składniki, a do drugiej miski włóż składniki mokre, które następnie lekko roztrzep widelcem. Wymieszaj zawartość obu misek, ale tylko do połączenia składników /nie miksuj, najlepiej tylko wymieszaj widelcem/. Ciasto ma mieć grudkowatą strukturę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu połóż po kilka kawałeczków śliwki, lekko je wciskając w ciasto. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Upieczone muffiny studź 5 minut w formie, a następnie wyłóż na kratkę kuchenną. Z tej ilości wyjdzie Ci 9 dużych muffinek.
Muffiny ze śliwkami
Na wierzchu połóż po kilka kawałeczków śliwki, lekko je wciskając w ciasto.
Muffiny ze śliwkami
Upieczone muffiny studź 5 minut w formie, a następnie wyłóż na kratkę kuchenną.
Muffiny ze śliwkami
Z tej ilości wyjdzie Ci dziewięć dużych muffinek ze śliwkami.