Sposób przygotowania:
Cynamonowe ślimaczki
1.Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mleka i łyżką mąki,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 2.Masło roztapiamy i lekko studzimy. 3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,ciepłe mleko,cukier,jajka,szczyptę soli i zagniatamy ciasto,na koniec wlewamy lekko przestudzone masło,zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy kulę,przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy w cieple miejsce na około 1 godzinę,żeby ciasto wyrosło. 4.Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części,każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 35 cm x 26 cm.Każdy prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem,posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. 5.Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w plastry,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.