Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cynamonowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Cynamonowe ślimaczki są przepyszne.Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem.U mnie obowiązkowo bardzo dużo cynamonu musi być w ślimaczkach.

Cynamonowe ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe ślimaczki

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ślimaczki
1.Drożdże rozcieramy z  łyżką cukru, łyżką mleka i   łyżką mąki,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 2.Masło roztapiamy i lekko studzimy. 3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,ciepłe mleko,cukier,jajka,szczyptę soli i zagniatamy ciasto,na koniec wlewamy lekko przestudzone masło,zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy kulę,przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy w cieple miejsce na około 1 godzinę,żeby ciasto wyrosło. 4.Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części,każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 35 cm x 26 cm.Każdy prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem,posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. 5.Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w plastry,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. 
Cynamonowe ślimaczki
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Cynamonowe ślimaczki
Wyrośnięte ciasto wałkujemy,smarujemy masłem.
Cynamonowe ślimaczki
Zwijamy w rulon i kroimy plasterki ciasta.
Cynamonowe ślimaczki
Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy.

Tagi:

jajko jajka