iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

Składniki:

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

 

 

 

 

 

  • przecier jabłkowy 1 litr

 

 

 

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka

 

  • cukier 6 łyżek

 

  • cukier puder na lukier

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki
Do 1 szklanki mleka dajemy pokruszone drożdże i 3 łyżki cukru , mieszamy posypujemy mąka i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier mąkę ziemniaczana szczyptę soli i lekko mieszamy . wlewamy resztę ciepłego mleka roztopiona Kasię, żółtka i rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy smarujemy ciasto musem jabłkowym i posypujemy cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy w plastry . Układamy na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ślimaczki można tez polukrować

Tagi:

jajko jajka