Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe
Do miseczki rozkruszamy drożdże dodajemy cukier i letnie mleko – zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy – robimy dołeczek wlewamy zaczyn, dodajemy jajko i rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma nam ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy na całości cukier wymieszany z cynamonem i zwijamy ciasto jak roladę – kroimy w plastry. Ślimaczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Nina W.