Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapach cynamonu zawsze przywołuje uśmiech na mojej twarzy, pachnie domem, ciepłem i przywołuje same pozytywne wspomnienia, dlatego uwielbiam ślimaczki cynamonowe a te podane z ciepłym mlekiem to istna poezja smaku :)

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

 

  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru brązowego (może być biały )
  • Szklanka letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • 5 łyżek brązowego cukru (może być biały )
  • 2 łyżki cynamonu ( może być mniej ale my lubimy jak go czuć )
  • Jajko do posmarowanie ślimaczków

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe
Do miseczki rozkruszamy drożdże dodajemy cukier i letnie mleko – zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy – robimy dołeczek wlewamy zaczyn, dodajemy jajko i rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma nam ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy na całości cukier wymieszany z cynamonem i zwijamy ciasto jak roladę – kroimy w plastry. Ślimaczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka